top of page

HAIO's

In onze praktijk werken twee artsen die de titel 'HAIO' dragen, wat staat voor 'HuisArts In Opleiding'. 

Een HAIO heeft het diploma van arts al behaald na een zesjarige opleiding aan de Universiteit. Om als huisarts erkend te worden, moeten ze nog een praktijkstage van drie jaar volgen, verdeeld over twee erkende opleidingspraktijken (zoals Praktijk Sterrestraat) en een ziekenhuis.

De HAIO's zijn volwaardige leden van ons team en kunnen zelfstandig consulteren en huisbezoeken doen. Indien nodig kunnen ze direct advies vragen aan één van de andere artsen. Er is eveneens dagelijks overleg tussen de HAIO's en de vaste artsen.

 

Samenwerken met HAIO's is een verrijking voor onze praktijk:

  • Als pas afgestudeerde artsen zijn ze op de hoogte van de meest recente richtlijnen en evoluties in de geneeskunde, kennis die ze delen met de rest van het team;

  • De opleider wordt zelf uitgedaagd om het beste van zichzelf te geven en steeds bij te leren op het vlak van kennis, medisch handelen, communiceren, samenwerken, organiseren, maatschappelijk denken en professionaliteit.

  • Als masterproef kan de HAIO kiezen voor een 'Praktijkverbeterend project', waarbij een wetenschappelijk onderzoek in de praktijk wordt uitgevoerd om zo het klinisch denken en handelen te verbeteren. Op die manier werden reeds niet-medicamenteuze richtlijnen rond obstipatie uitgewerkt en werd het screeningscijfer naar baarmoederhalskanker opgekrikt.

  • Er worden meer plaatsen gecreëerd op consultatie, waardoor u als patiënt sneller door een arts gezien kan worden;

  • Het opleiden van bekwame, jonge huisartsen heeft een belangrijk maatschappelijk doel en zorgt voor een daling van het huisartsentekort.

Een HAIO blijft 1 of 1,5 jaar in de praktijk en kan zich nadien vestigen in een regio naar keuze. Om het jaar of anderhalf jaar komen er dus nieuwe HAIO's in onze praktijk.

bottom of page